Obejrzyj film
o naszej firmie
Dar Ogrodu to firma rodzinna, w której soki tłoczone grają główną rolę. Jesteśmy specjalistami
w usługowym tłoczeniu owoców – zarówno na wielką, jak i małą skalę. Mamy urządzenia mobilne, dzięki którym możemy wytłoczyć sok bezpośrednio na miejscu u klienta. Spróbuj naszych niepowtarzalnych, prawdziwie owocowych smaków – tworzonych z pasją i posiadających najwyższą jakość!
Nasze wysiłki na rzecz rozpowszechniania soków tłoczonych w Polsce zostały uhonorowane wieloma nagrodami i wyróżnieniami.
Przeczytaj o technologii Przeczytaj o technologiiKrótka historia naszej firmy
Rodzina Jezierskich w Wielkopolsce była znana z przetwórstwa spożywczego. Po powstaniu styczniowym mój pradziadek Józef Jezierski osiedlił się wraz z żoną Władysławą w Brudzewie,
a wraz z nim przeniosła się tutaj tradycja tłoczenia soku.
Moja babcia Felicja podtrzymywała tradycję tłoczenia i pasteryzacji soku na potrzeby swojej rodziny. Wszyscy byli tak zachwyceni jego smakiem, że sok znikał ze stołu zanim zdążył ostygnąć. Pamiętam, że tata chcąc usprawnić pracę babci kupił małą prasę do tłoczenia soku, którą przechowuję do dziś jako pamiątkę rodzinną.
Ojciec, kiedy był w Niemczech w Lörach koło Bazylei niekiedy pracował przy tłoczeniu soku z jabłek. Po powrocie z wysiedlenia marzył, żeby produkować taki sok na szeroką skalę w Polsce, opowiadał mi
o tym często i powtarzał, że Polacy też zasługują na taki sok.
Jak to się zaczęło?
Rodzina Jezierskich znana była w Wielkopolsce z przetwórstwa spożywczego.
Po powstaniu styczniowym mój pradziadek Józef wraz ze swoją żoną Władysławą osiedlił się
w Brudzewie, dokąd zabrał ze sobą tradycję tłoczenia soków.
Kultywowanie rodzinnej tradycji
Moja babcia Felicja również kultywowała rodzinną tradycję.
Pamiętam, że sok, który wyciskała z owoców na prasie ręcznej znikał ze stołu, zanim jeszcze zdążył ostygnąć po pasteryzacji.
Zdobywanie wiedzy
Jednak najwięcej o sokach tłoczonych usłyszałam od mojego ojca.
Poznał ich profesjonalną produkcję w Lörach w Niemczech, niedaleko granicy
ze Szwajcarią i Francją.
Pyszny sok najwyższej jakości
Zawsze uważał, że Polacy również zasługują na taki pyszny sok najwyższej jakości.
Sok moglibyśmy produkować z wszechobecnych w naszym kraju jabłek – głównie tych
z tradycyjnych ogrodów po naszych przodkach.
Studia w Niemczech
Podczas studiów sam pojechałem do Niemiec.
Przekonałem się, jak popularny jest tam sok tłoczony z owoców i zdecydowałem, że spełnię marzenia swojego ojca.
Początki firmy
Pod koniec lat 80., mimo przemian gospodarczych nie było to łatwe, ale druga próba w 2008 roku udała się.
Rozpoczęliśmy naszą misję propagowania naturalnych soków w Polsce.
Nasza misja
Przez pierwsze lata pojawialiśmy się na wielu targach, jarmarkach i wystawach sadowniczych.
Propagowaliśmy nowy produkt, a także nowoczesne opakowania bag-in-box.
Jakość i niezawodność
Dzisiaj każdy może rozkoszować się naturalnym sokiem, nawet przez tydzień po otwarciu, a Dar Ogrodu to symbol jakości
i niezawodności.
Pionierzy na rynku!
Jako pierwsi wdrażamy nowinki technologiczne, ciągle poprawiając jakość produkowanego soku.
Dzięki współpracy z czołowymi firmami z branży w Europie, takimi jak: Kreuzmayr, Anditz, czy Tesseraux.