Technologia

Jak powstaje sok?

selekcja owoców na soki

Selekcja owoców

Spośród owoców i warzyw wybieramy tylko zdrowe i dojrzałe, z wyselekcjonowanych odmian.

Dodatkowa selekcja bezpośrednio przed procesem produkcyjnym pozwala mieć pewność, że gotowy sok będzie najwyższej jakości i o niepowtarzalnym smaku.

rozdrobnienie owoców

Rozdrabnianie owoców

Już przed wiekami znano te metodę uzyskiwania soku z owoców – najpierw rozdrabniania, a potem tłoczenia.

Wierni długoletnim tradycjom wykonujemy podobny proces, ale na większych i nowoczesnych maszynach.

tłoczenie soków na zimno

Tłoczenie na zimno

Z uzyskanej w procesie rozdrabniania pulpy tłoczymy, czyli wyciskamy sok.

Dysponujemy prasami taśmowymi, które działają na takiej samej zasadzie, jak starodawne tłocznie.

  • Uzysk soku to około 65 – 80% z jabłek
  • Proces działa w ruchu ciągłym, więc sok nie traci barwy
  • Zachowujemy wszystkie substancje odżywcze zawarte w owocu
lekka pasteryzacja

Lekka pasteryzacja

Przebiega w temperaturze około 80 st. C i gwarantuje zachowanie większości witamin oraz substancji odżywczych zawartych w owocach. Dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się naturalnym sokiem przez długi czas.

nalewanie soków do worków

Nalewanie

Cały proces przebiega w ruchu ciągłym, więc nalewanie następuje w niedługim odstępie czasowym od rozpoczęcia produkcji, sok pełen wartościowych składników, zdrowy i naturalny trafia do opakowania!